Kan man spise sundt og varieret, hvis man ikke ved, hvad der er sundt?
Hvis du hellere vil lytte end læse, kan du bruge denne afspiller.
Husk at der er links til alle kilderne i teksten.
Når jeg snakker kortvarigt med andre mennesker om kost, så ender det som regel med at de siger “jeg forsøger bare at spise sundt og varieret”. Ofte ender det sådan, fordi det er et nemt forsvar. Hvis man spiser sundt og varieret, gør man det trods alt rigtigt. Sundt og varieret er uden tvivl også den bedste måde at spise på, uanset hvilke fødevaregrupper man foretrækker. Som veganer bestræber jeg mig for eksempel på, at spise så mange forskellige planter som muligt i løbet af en uge.
Der opstår bare et problem, når befolkningen ikke er oplyst omkring hvad der er sundt, og hvad der ikke er sundt. Takket være mediernes vedvarende indsats, er befolkningen blevet godt og grundigt forvirret omkring kost. Der er konstante modsigelser om, hvad der er sundt og usundt. Dét, der er sundt den ene dag, er usundt den næste. Når vi så oveni har en uendelig lang række “eksperter” i ‘Go’ aften Danmark’, der alle fortæller om, hvorfor netop deres kostråd er bedre end alle de andres, så er der ikke noget at sige til, at ingen ved hvad de skal tro på.
Jeg vil så gerne hjælpe befolkningen til at forstå, at der slet ikke er usikkerhed omkring emnet i det videnskabelige miljø. Jeg ville ønske jeg kunne fortælle alle, at hvis man vil spise sundt, så er der fuldstændig klare linjer omkring hvad man burde spise. Mest af alt ville jeg ønske, at jeg kunne fortælle hele befolkningen, at første skridt til en sund kost og livsstil er; aldrig nogensinde at lytte til “eksperterne” i Go’ aften Danmark. Desværre er min stemme blot endnu en, blandt tusind andre.
Men lad os alligevel snakke lidt om det. Hvad vil det sige, at spise “sundt og varieret”? Set med samfundsøjne betyder det bare, at man ikke spiser for mange af de “usunde” retter. Så længe man spiser kartofler/ris/pasta + en type kød + sovs, har man gjort det godt. Hvis man koger lidt ærter til, så har man gjort det rigtig godt. Det betyder også, at man ikke smører for tykt et lag smør på brødet, at man bruger den fedtfattige dressing og at man lige husker at spise lidt af iceberg/tomat/agurk-salaten til sine 3-4 stykker kød, når man griller.
Det er sat lidt på spidsen her, men bestemt ikke langt fra sandheden. Sundt og varieret forbinder mange mennesker med den mad, de lærte at spise som børn. Dengang, hvor man ikke fik flere frikadeller, før man havde spist sine kartofler. Den mad, vi altid har fået at vide af vores forældre, af skolen, af medierne og af madpyramiden, er sundt. Problemet er bare at det ikke passer.
Den gamle madpyramide er noget af det værste, der er sket for befolkningssundheden. Jeg skal nok lade være med at snakke om, at diverse industrier havde indflydelse på sammensætningen. I stedet vil jeg blot sige, at sundhedsorganisationerne er meget enige omkring, hvordan en sund kost er bygget op, og det matcher bestemt ikke madpyramiden. Den nye madpyramide er meget bedre, men stadig ikke helt matchende. Desværre bruger mange stadig den gamle madpyramide som vidensgrundlag for, hvad der udgør en sund og varieret kost. Det er forståeligt nok, fordi det er det vi er vokset op med. Hvis man ikke længere ved hvad der er op og ned, går man tilbage til det kendte og trygge.
Men hvordan får man overbevist en person om, at alt hvad de har lært om sund kost hele deres liv, er forkert? Det er en svær opgave. Som udgangspunkt har de fleste mennesker ikke tænkt sig at lytte til en person de ikke kender godt, og som modsiger den gængse visdom. En bekendt sagde engang til mig: “Jeg tror mere på lægerne i min familie, end på dig, Bobby”. Et fuldstændig forventeligt og forståeligt svar. Jeg kunne sagtens argumentere videre derfra, og forsøge at forklare, at læger faktisk ikke rigtigt er uddannet i ernæring. Men altså, det er jeg jo heller ikke selv, og jeg vil gerne respektere ønsket om at lukke samtalen.
At forsøge at snakke med andre mennesker om kost, er lidt ligesom at snakke med andre mennesker om børneopdragelse. Man kan godt begynde samtalen, men i samme øjeblik den stopper med at være overfladisk og hypotetisk, slutter den. Paraderne kommer op – folk går i forsvar og alt hvad der bliver sagt er en eller anden variation af “Alle har forskellige meninger, så vi gør det, der føles rigtigt for os.”
Det jeg forsøger at begrunde her er, at jeg ikke tror på, at man kan spise sundt og varieret uden at være velinformeret. Hvis man ikke ved hvad ernæringsforskerne siger om kost i 2020, har man ikke et godt nok vidensgrundlag til, at spise sundt. Vi ved nu, at mælk ikke er vigtigt. Vi ved nu, at kød og æg er decideret usundt. Vi ved nu, at selvom de klassiske ærter/gulerødder/blomkålsblandinger er super sunde, så skal der mange flere forskellige grøntsager til en sund kost. Vi ved rigtig meget nu, som modsiger mange af de råd vi fik for 30 år siden.
“Men Bobby, forskningen ændrer sig jo hele tiden. Om 30 år er det sikkert omvendt igen, så vi kan ikke stole på det, de siger nu.” Jeg forstår godt at folk har den tankegang. Forskningen ændrer sig dog ikke så drastisk, det er igen mediernes indflydelse, der er skyld i, at vi tænker sådan. Med uendelige titler som “Nu er smør igen sundt”, “Undgå kulhydrater!” og “Indeholder din banan mere sukker end cola?”, er det bare nemmere at gå ud fra, at man ikke rigtigt kan stole på noget af det alligevel.
For 30 år siden vidste man også meget af det, man ved i dag. Det var bare langt sværere at få informationerne ud dengang, og sværere at få folk til at tro på det. Mediernes ord havde endnu mere vægt end i dag, og den animalske industri pumpede rigtig mange penge i reklamer og kampagner. Om 30 år vil planter stadig være den sunde vej frem. Videnskaben er lige så afklaret med, at planter er den sunde vej frem, som den er afklaret med, at cigaretter er usunde. Jeg forestiller mig ikke at nogle af os har illusioner om, at forskningen lige om lidt fortæller os, at cigaretter slet ikke var usunde alligevel.
Så stor en del af kosten som muligt skal bestå af planter – Gerne hele kosten. Frugt og grønt, frø og nødder, fuldkorn og bælgfrugter. Hvis vi skal lave en ny madpyramide, så tag alle fødevarer der ikke er planter, og put dem i den lille del øverst i pyramiden. Det gælder både kød, æg og mælk. Glem så vidt muligt alt om ultra-forarbejdede produkter, og ultra-raffinerede produkter som hvide ris, hvid pasta og det hvide brød; spis fuldkornsvarianterne. Det er grundlaget for en sund og varieret kost.
Mange tænker stadig, efter at have hørt dette, at det er bedre at have lidt kød, æg og mælk i sin kost, end intet. Det er bedre at have den ekstra variation og de ekstra næringsstoffer, bare en sjælden gang imellem, end helt at udelukke dem. Men den tankegang må simpelthen være baseret på en dybtliggende, fundamental tro på, at produkterne virkelig ikke er usunde, trods alle beviserne. Det må det være; fordi der er ingen mennesker der tror på, at det er bedre at have slik og cigaretter i sin kost, bare en sjælden gang imellem, end ikke at have dem. Hvis noget er usundt, så er det usundt. 1 cigaret giver måske ikke lungekræft, men den er stadig usund.
Det gør mig så glad når nogen siger, at de går op i at spise sundt og behandle deres krop godt. Det er det, jeg ønsker for alle mennesker. Jeg tror på, at verden ville være et bedre sted, hvis vi alle gik mere op i vores sundhed. Men for at kunne træffe de gode beslutninger, er vi nødt til at være nysgerrige på, hvad der er rigtigt og forkert, sundt og usundt. Vi er nødt til at snakke med hinanden, at dele vores viden og have samtaler, hvor nogen måske er nødt til at tage ny information til sig, i stedet for at gå i forsvar og lukke samtalen. Med andre ord, vi skal være åbne for at ændre ikke bare vores kost, men vores adfærd.
Tak til
Image by Freepik