Veganisme og global opvarmning
Hvis du hellere vil lytte end læse, kan du bruge denne afspiller.
Husk at der er links til alle kilderne i teksten.
Vi står over for en lang række alvorlige problemer med vores klima. Den globale temperatur stiger, hvilket medfører en masse forskellige problematikker verden over. Dygtige videnskabsfolk har advaret os i et halvt århundrede, og vi har ikke taget det alvorligt. Det tog os helt indtil år 2015 at samle det meste af verden, og blive enige om, at nu var vi simpelthen nødt til at gøre noget. Vi lavede Parisaftalen. Parisaftalen gik i grove træk ud på, at vi alle skulle samarbejde om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader, og gerne en del under. 2 grader lyder ikke af meget, men det er nok til, at alle vores klimaproblemer vil forværres.
Orkanerne, der hvert år ødelægger for milliarder og slår mange mennesker ihjel, vil blive værre. Oversvømmelserne, vi hører om i nyhederne flere gange om året, og som har samme ødelæggende tendenser som orkanerne, vil blive hyppigere og brede sig til nye områder. I kontrast til oversvømmelserne, vil tørke også blive hyppigere og brede sig til nye områder.
Orkaner, oversvømmelser og tørke har alle det tilfælles, at de drastisk reducerer mængden af mad, der bliver produceret i områderne. Vi ved alle, hvad en uheldig vejrsæson kan gøre for de danske afgrøder. Tænk hvad der ville ske, hvis vores ekstra tørre og ekstra våde måneder, som allerede nu plager os, bliver til deciderede oversvømmelser og tørke.
Det stigende havniveau er også en følge. Øer og landmasser, som ikke ligger ret højt over havoverfladen, vil blive oversvømmet permanent. Det er nemt at pege på Holland som det første sted, der bliver oversvømmet, men Danmark er altså ikke et specielt højtliggende land. Vi ville komme til at mærke det meget hurtigt. Igen vil det føre til mindre fødevareproduktion, da vi jo simpelthen vil have mindre plads til vores landbrug.
De store ødelæggelser der kommer ud af ovenstående, vil også føre til endnu flere situationer, hvor mennesker må flygte fra deres hjem. Siden 2010 har vejr-relaterede situationer forårsaget, at mere end 23 millioner mennesker har måtte forlade deres hjem. Dét, at de ikke længere producerer mad i deres forladte marker, er selvfølgelig ikke vigtigt ift. deres lidelser og nød – men det er stadig mindre mad produceret. Mens vi snakker om lidelser og nød, vil langt flere mennesker også blive syge, dårlige og fattige.
Vores insekter vil uddø endnu hurtigere, end de allerede gør. Insekter er yderst sensitive overfor klimaændringer. De vågner fra deres vinterhi når vi når en bestemt temperatur, og så er det virkelig vigtigt, at de planter de lever af, også er vågnet. Det er også ret vigtigt, at de ikke vågner en særlig varm dag i februar, for så at skulle udholde en måned med frost. Det vil ingen af dem overleve.
Alt hvad jeg har skrevet om oversvømmelser, tørke og havniveau, vil også forringe deres levevilkår, og bidrage til deres uddøen. Det vil have mange senfølger, at vi mister så mange insekter, men lige nu er min fokus på madforsyning. Ift. madforsyning vil det føre til dårligere høst fra blomstrende afgrøder, hvilket er langt de fleste af dem. Ikke bare frugt, grønt og nødder, men også kaffe og chokolade.
Når nu der vil være mindre plads og færre ressourcer, i en verden hvor vi allerede slås over begge dele, så er det ikke svært at forestille sig, hvad næste skridt er. Krig. Kloge mennesker siger, at klimaændringer allerede bidrager til diverse former for konflikt, og i fremtiden vil bidrage endnu mere. Mere død og ødelæggelse.
Men hvad har alt dette med veganisme at gøre?
Klimaforandringerne bliver skabt af vores udledninger af diverse drivhusgasser, den mest kendte deraf værende CO2. Der er også andre gasser, som metan. 20% af den gas der er i atmosfæren er metan, og metan er cirka 25-30 gange værre end CO2. Den største udleder af metan? Landbruget. I USA kommer eksempelvis 33% af deres metan fra deres dyrelandbrug. Hvis vi reducerede eller fjernede vores dyrelandbrug, ville vi reducere eller fjerne den største udleder af metan. Ihvertfald af de menneskeskabte udledninger.
Når vi snakker drivhusgasser, så snakker vi også om deres halveringstid. Altså den tid det tager, før halvdelen af gassens effekt er aftaget. Metan har en betydeligt lavere halveringstid end CO2. Ved metan snakker vi 6-12 år, og ved CO2 snakker vi over 100 år. Det betyder, at hvis vi stoppede med at avle husdyr, ville vi se en betydelig forbedring i atmosfæren inden for en overskuelig årrække – Langt hurtigere end vi ville, hvis vi stoppede vores CO2 udledninger.
Hvis vi lige går tilbage til CO2, er der også meget at vinde ved en plantebaseret kost. Studier viser, at op til 18% af vores globale udledninger af drivhusgasser kommer fra det animalske landbrug. Prutter og bøvser, enorme mængder mad og vand, fældning af regnskov og masser af transport frem og tilbage. Der er mange grunde til, at det står så slemt til med landbrugets udledninger.
90% af den regnskov vi fælder er på grund af landbruget. Det meste af det, på grund af animalsk produktion. At fælde regnskov er noget af det værste vi kan gøre ift. klimaændringer. Træerne hjælper os med at fjerne CO2 fra atmosfæren, og rødderne og jorden oplagrer enormt meget CO2.
Der bliver også udledt rigtig meget CO2 fra vores fiskeri, direkte og indirekte. Når en trawler smadrer en havbund, som de jo rutinemæssigt gør, udleder det store mængder. Når vi fjerner store fisk fra havet, udleder vi CO2, som ellers var blevet på bunden af havet. Når vi fjerner hvaler og andre store fisk, udover at have samme effekt som lige beskrevet, fjerner vi også næring til krill og plankton, som fjerner CO2. Og ja, vi fjerner masser af hvaler fra havet hvert år, selvom vi ikke må. Udover dem som bliver fisket ulovligt, bliver der fanget enormt mange som “bifangst” fra lovligt fiskeri.
Vi kan ikke stoppe med at udlede drivhusgasser i dag – eller i morgen. Vi har brug for at producere elektricitet, og for at fragte ting frem og tilbage. Mange af os har brug for vores biler, og alt hvad vi køber har i et eller andet omfang, produceret drivhusgasser. Til gengæld har vi ikke brug for at spise kød, æg eller mælkeprodukter. At spise en plantebaseret kost er den mest realistiske og effektive måde for os alle, at hjælpe klimaet i den rigtige retning.
Tak til
Image by Freepik