| |

Plantebaseret kost er det sunde valg


Hvis du hellere vil lytte end læse, kan du bruge denne afspiller.
Husk at der er links til alle kilderne i teksten.


Verden står over for et alvorligt sundhedsproblem – vi har aldrig været mere syge og usunde end vi er nu. Det skyldes naturligvis mange ting, men den største og mest åbenlyse faktor er vores kost. Vi spiser simpelthen for usundt, og for meget. Jeg vil på et senere tidspunkt dykke ned i, hvorfor virksomhederne gør det utrolig svært for os at træffe gode beslutninger, og hvordan medierne bestemt heller ikke hjælper. Lige nu vil jeg dog fokusere på faktaene omkring sundt* og usundt.

** Sundt er et vidt begreb, som omfatter langt mere end kost. Motion, sind, social succes og mange andre, er vigtige faktorer når vi taler om personlig sundhed. Når jeg siger sundt og usundt, taler jeg udelukkende inden for kostens verden i dette skriv. **

Jeg vil gerne starte med at fortælle, hvor dårlig danskernes sundhed er. Det kommer nemlig bag på mange mennesker, at det står så slemt til som det gør. 

Hver 8. dansker har gigt.
Mere end 50% af danskerne over 55 år får en hjerte-kar sygdom.
Hver 3. kvinde over 55 år får knogleskørhed.
Over 65% har kroniske lidelser.
8% har astma.
1 million danskere har forhøjet blodtryk.
2 millioner danskere har forhøjet LDL-kolesterol.
356.000 danskere har diabetes.

Hver tredje dansker får kræft. Én ud af tre!

Det lyder alt sammen skræmmende nok, men for at gøre det værre kan jeg fortælle, at alle de tal stiger år for år. I 2015 havde vi f.eks. “kun” 265.000 danskere med diabetes, det vil sige en stigning på 35% på blot 8 år. Det samme gælder overvægt. “Fedme-epidemien” er langt fra overstået. Vi har dobbelt så mange overvægtige mennesker nu, som vi havde for 35 år siden, og problemet er stadig stigende. Hvis alt fortsætter som nu, vil vi se endnu en fordobling på langt mindre end 35 år. 

Det er her kosten kommer ind i billedet. Alle de dårligdomme jeg lige har nævnt, er i en eller anden grad påvirket af vores kost, og de værste af dem, er i høj grad påvirket af vores kost.

Et kæmpe studie fandt, at de fleste af de hyppigste årsager til tidlig død på verdensplan, der ikke er miljømæssige faktorer, er kostrelaterede. Det er kun rygning og alkoholforbrug, der er med på listen, som ikke er kostrelaterede. I 2015 var uhensigtsmæssig kost skyld i 12 millioner dødsfald på verdensplan, mens fysisk inaktivitet, rygning og alkohol var skyld i 11,4 millioner dødsfald. Altså var en uhensigtsmæssig kost den største årsag til tidlig død på verdensplan. Tidlig død er det ultimative resultat af de sygdomme jeg nævnte før. Der er stor enighed i det videnskabelige miljø om, at uhensigtsmæssig kost slår mange millioner mennesker ihjel, hvert eneste år.

Hvad de fleste mennesker ikke ved er, at der også er enighed omkring hvad sund kost og ernæring er i det videnskabelige miljø. Der er en videnskabelig konsensus som fortæller, at animalske produkter skal minimeres, at forarbejdede produkter er usunde, og at en plantebaseret kost er den sunde vej frem. Det er ikke det man får at vide af medierne**, men det er ikke desto mindre sandheden. Alle de største sundhedsorganisationer, og alle de største samlinger af ernæringsforskere, er enige. 

“Men hvis det var så simpelt, ville der vel ikke være alt den forvirring omkring kost? Der må være nogle dårlige ting udover de gode ting, sådan er det jo med alting.” Men det er det, der er så fantastisk. Det er ikke et spørgsmål om, hvad der er godt for det ene, og hvad der er godt for det andet. En plantebaseret kost er bare godt for det hele. 

Ifølge læge Tobias Schmidt Hansen og klinisk diætist Maria Felding, er der 7 grundsten til en sund krop, der holder sig rask i mange år. De er:

En sund mikrobiota
De gavnlige tarmbakterier elsker grove grøntsager og kostfibre, de skadelige tarmbakterier elsker kød.

Normalvægt
Plantebaserede fødevarer er som regel mere kalorielette end animalske, hvorfor vi vil have nemmere ved at holde en sund vægt.

Et godt antioxidantforsvar
Antioxidanter kommer primært fra planter. Der er lidt at finde i animalske produkter, men de produkter tilføjer flere pro-oxidanter (de dårlige) end antioxidanter (de gode). Gennemsnitligt indeholder plantefødevarer 64 gange flere antioxidanter end de animalske fødevarer.

Et antiinflammatorisk miljø
Endotoxiner og glycotoxiner skaber inflammation, og de findes primært i animalske og forarbejdede fødevarer. Antioxidanter mindsker til gengæld inflammation.
Fun fact! Endotoxiner er rester af døde bakterier fra vores husdyr, ofte fra afføring. Der er masser af endotoxiner i alle vores animalske produkter. Velbekomme.

God insulinsensitivitet
Mættet fedt, hæmjern og glycotoxiner er alle yderst problematiske i forhold til type-2 diabetes. Alle 3 dele findes primært i animalske produkter. En plantebaseret kost ville have et yderst minimalt indtag af mættet fedt og glycotoxiner, og ville helt udelukke hæmjern.

Sunde blodkar
Mættet fedt og kolesterol er dine blodkars værste fjender. De forårsager åreforkalkning, som forårsager et utal af forskellige hjerte-kar sygdomme. Til jer mænd kan jeg tilføje, at det som regel er takket være åreforkalkning, at man mister lidt af sin… storhed, med alderen. En plantebaseret kost udelukker det meste mættet fedt og alt kolesterol.

Et kræfthæmmende miljø
Antioxidanter og kostfibre er vores primære forsvar mod kræft. Animalske fødevarer indeholder flere kræftfremkaldende elementer, som f.eks. IGF-1 og Neu5Gc. Overvægt og inflammation modvirker et kræfthæmmende miljø.

Som det ses, er en plantebaseret kost altså gavnlig for alle 7 grundsten, og animalske fødevarer er skadelige for alle 7 grundsten. Der er intet at tabe ved at spise plantebaseret, men der er en masse at miste ved ikke at spise plantebaseret. Hvis du vil læse mere om de 7 grundsten, eller sundheden bag en plantebaseret kost generelt, anbefaler jeg på det stærkeste bogen “Den plantebaseret kost”. Alt hvad der er skrevet i bogen er bakket op af mere end 900 forskellige, gode studier. 

Hvis alle skiftede til en plantebaseret kost, der ikke består af ultra-forarbejdede produkter, ville langt, langt færre mennesker blive syge og dø en tidlig død. Skulle man stadig være i tvivl, kan man blot kigge på verdens 5 “blue zones”. Det er de 5 steder i verden, hvor mennesker lever længst tid, og er mest sunde i deres høje alder. Alle 5 zoner er kendetegnet ved, at menneskene primært spiser plantebaseret. Der er tilmed lige kommet en Netflix serie med navnet ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’, hvor de fortæller om netop dette emne. 

Til sidst skal jeg huske at nævne, at en plantebaseret kost også kan være usund. Der findes rigtig mange ultra-forarbejdede plantebaserede fødevarer nu, og de er ikke sunde. De er bestemt ikke mere usunde end ultra-forarbejdede animalske produkter dog. Alt ultra-forarbejdet mad er klassificeret som usundt af god grund – af mange gode grunde faktisk. Men det er et stort emne for sig. 

En sund plantebaseret kost består altså primært af frugt og grønt, nødder og frø, bælgfrugter og fuldkorn. Den består ikke af plantefars, Ben & Jerry’s mælkefri is, McVegan eller Beyond-køderstatninger. Disse produkter er dog stadig at foretrække over animalske produkter, af en lang række andre grunde, hvis man har svært ved at undvære den dejlige smag af dem.



** Professor Anna Haug, som udtaler sig i den artikel, er professor i ernæring for husdyr, ikke mennesker. Hun er økonomisk bundet til landbruget. Skal vi mon lytte til hende, eller til de store sundhedsorganisationer, der sammen har utallige forskere i menneske-ernæring ansat?



Tak til
Bogen “Den plantebaseret kost”
Image by Freepik

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *