Plantefars vs kødfars
Hvis du hellere vil lytte end læse, kan du bruge denne afspiller.
Husk at der er links til alle kilderne i teksten.
Medierne kører som altid på højtryk for, at fortælle os alle sammen, hvad vi skal tænke og gøre. De lyder da også overbevisende. De skal også nok sørge for altid at inkludere et par gode sætninger, som man kan bruge når man snakker med andre mennesker. “Det kan jo ikke engang få nøglehulsmærket!” “Der er mere salt i, end der er i oksekød!”. Det er lidt ligesom med elektriske biler, hvor der nu pludselig bliver snakket om, at batterierne er dårlige for miljøet. Måske, men det ændrer ikke på, at elektriske biler er langt bedre for miljøet, selvom deres batterier sviner. Medierne fortæller aldrig hele historien.
Jeg fortæller sikkert heller ikke hele historien, men jeg vil forsøge at give et mere retmæssigt billede af, hvorfor plantefars er godt, selvom det også kan være usundt.
For det første er det ikke så usundt, som medierne vil have os til at tro. Jeg er altid den første der råber op om ultra-forarbejdede fødevarer, da de overordnet set er meget usunde. Men det er ikke alle plantebaseret køderstatninger, som er ultra-forarbejdet. Ydermere fortæller medierne blot, at det er usundt, men glemmer at fortælle hvor usundt det er i forhold til det, det skal erstatte. Hvis en køderstatning er mindre usund end kødet, så er det nok det, der burde være overskriften. Der skal mere forskning til, men indtil videre ser det ud til, at plantefars er at foretrække.
Der er ikke mange plantebaseret køderstatninger, jeg ville klassificere som sunde. Til gengæld er der 0 kødprodukter, jeg ville klassificere som sunde. Jeg har skrevet mere om emnet her. Det kan godt være, at forarbejdet ærteprotein ikke er det bedste i verden, men det er til hver en tid at foretrække over animalsk protein. Planteprotein indeholder trods alt ikke: mættet fedt, kolesterol, endotoksiner, Neu5Gc, methionin, pro-oxidanter, hæmjern, og har ikke en bevist dårlig effekt på vores tarmflora. Af den grund alene, ville jeg altid vælge plantefarsen.
Desuden synes jeg ikke, at det er fair, altid at sammenligne det med det mindst usunde kød. Så lad os lige tage et kig på nogle af de forarbejdede kødprodukter også. Vi kan starte med bacon.
Bacon indeholder alt det jeg listede ovenover, plus nitrit/nitrat. Dertil falder det under den kategori, som WHO siger er det værste man kan spise – forarbejdet kød. Forarbejdet kød bliver i øvrigt endnu værre for os, når vi tilbereder det ved høj varme, hvor der dannes yderligere kræftfremkaldende stoffer. Den helt almindelige bacon fra Tulip har 9,5g mættet fedt og 2,6g salt per 100g. Tal der er højere end plantefars. Alt i alt er bacon ekstremt højt på listen over de mest usunde fødevarer. Bestemt langt højere, end plantefars.
Vi kan også kigge lidt på pålæg. Kødpålæg er en af de fødevarer, der øger risikoen for type-2 diabetes allermest. Spegepølse er et dejligt eksempel, da det er noget de fleste elsker. I de første artikler jeg linkede, blev der skræmt med, at plantefarsen indeholdte 1,2g salt pr. 100g, og 8g mættet fedt pr. 100g. I en standard 3-stjernet spegepølse er der 5,5g! salt pr. 100g, og 18g! mættet fedt pr. 100g. Derudover er der mange ingredienser, som ingen ved hvad er, men som lyder giftige når medierne snakker om dem i plantefars. Dextrose, farvestof (E 120), starterkultur, konserveringsstof (E 202, E 250), i 3–stjernet spegepølse. Jeg siger ikke disse ukendte indholdsstoffer nødvendigvis er dårlige, men det siger medierne når de omtaler plantefars.
Lad os lige antage, at køderstatninger er præcis lige så usunde som kød. Lad os måske endda antage, at de er mere usunde. I det tilfælde, er de stadig at foretrække, af mange andre grunde. Vi fælder kæmpe mængder regnskov for at producere kød. Vi står til at miste de fleste af alle vores insekter, hvilket betyder vi vil miste mange afgrøder. Vi udleder så mange drivhusgasser, at millioner af mennesker vil dø og lide meget snart, mange gør allerede. Vi torturerer 92 milliarder dyr om året. Vi er godt i gang med at gøre alt verdens antibiotika ubrugeligt, og så er det kun et spørgsmål om tid, før den næste store pandemi, som dræber millioner eller hundrede millioner mennesker, kommer. Alle disse problematikker bidrager man til, hver gang man køber et stykke kød. Ingen af de problematikker bidrager man til, hvis man køber plantefars.
Jeg tænker nogle gange over, hvorfor den her debat overhovedet fylder så meget som den gør. Hvorfor er det, at medierne bliver ved med at snakke om det, er det virkelig så spændende? De siger altid det samme alligevel: Det er bedre for miljøet, men ikke nødvendigvis sundere. Er det måske fordi, at køderstatninger er forbundet med ordet “veganisme”? Veganisme er blevet sådan et beskidt ord, at hver gang medierne kan bruge det i en negativ sammenhæng, griber de chancen øjeblikkeligt. Har I f.eks. hørt om veganeren der døde på Mt. Everest? Over 200 mennesker har mistet livet på Mt. Everest, men den eneste vi taler om er veganeren.
Hvis vi alle sammen er så bekymrede om hvor usunde ting er, så lad os snakke om ultra-forarbejde produkter, kød, chokolade, energidrikke, pålæg, kager fra butikker, kiks, pølser, alt slik, bouillonterninger, og meget, meget, meget, meget mere. Alle disse produkter er mere usunde end plantefars. Det er tydeligt, at det ikke er for at løfte befolkningens sundhed, at der bliver snakket så meget om sundheden ved plantefarsen.
Men det, at medierne konstant bringer emnet op, gør også emnet til konstant debat i samfundet. I bedste tilfælde er det en nem måde at få seere og læsere på, i værste tilfælde er det en god afledningsmanøvre, så vi ikke behøver at snakke om sundheden bag de produkter, som vi alle har spist hele vores liv. I mine øjne lægger det sig op af god gammeldags propaganda. Hvor mange af os har ikke set memes om det? Få overbevist befolkningen for en stund, så skal befolkningen nok selv sørge for, at overbevisningen bliver hængende.
“Hvis veganere hader kød så meget, hvorfor gør de så så meget for at få deres mad til at ligne kød?” Som alt andet propaganda går det hurtigt i stykker, hvis man tænker over det i bare et par sekunder. Veganere hader ikke kød, de fleste veganere har elsket kød inden de blev veganere. Man kan være veganer af mange grunde, smagen er kød er nederst på listen. Mange veganere savner smagen og teksturen af kød, og ikke mindst belejligheden i et forarbejdet produkt. Derfor vil veganerne meget gerne have produkter, som ligner og smager af kød, bare uden alt den død og ødelæggelse der følger med rigtigt kød.
Man kunne også være lidt fræk og spørge tilbage: hvorfor gør kødspiserne så meget for, at få deres døde dyr til at ligne mad? Hvis I tror veganere er nemme at forarge, så prøv at servere en kødspiser “hotwings” lavet af blomkål.
Alt i alt bestemmer vi hver især selv hvad vi vil spise. Jeg ville blot ønske, at flere mennesker stoppede med at tage imod kostråd fra medierne, og at medierne ville stoppe med at sprede misinformation. Jeg kan finde på utrolig mange ting, der er vigtigere at tale om, end plantefars. F.eks. alt hvad der står skrevet her.
Til sidst vil jeg sige, at jeg synes det er helt fantastisk, at der er kommet så mange veganske alternativer på hylderne i supermarkederne. Det er på alle måder en win for samfundet. Det gør det nemmere at være og blive veganer, det gør det nemmere at have kødfrie dage for ikke-veganere, det gør det nemmere at træffe gode beslutninger for miljøet og dyrene, og det viser samfundet, at der altså er mange der er begyndt at skære ned på animalske produkter. Det giver validitet til ideen og sagen. Jeg bifalder alle virksomheder, som er med til at sætte flere af den slags produkter på hylderne – selv Arla og Danish Crown, som jeg ellers ikke har noget godt at sige om.
Tak til
Image by Freepik